על השינוי החדש והיותר משמעותי של גוגל – 100% Not provided
כל הרשת מדברת על העדכון האחרון של גוגל בשם Hummingbird (סוף סוף ציפור ולא פנדה או פינגווין), עדכון ששוגר כבר לפני מספר חודשים אך למעשה עודכן לאחרונה כחלק מחגיגות ה- 15 שנה לגוגל. לא סתם נבחר המוסך בו החלו דרכם לארי פייג' וסרגיי ברין למקום בו הוחלט לבשר על Google hummingbird.
למעשה מדובר בעדכון תשתיתי שנועד להפוך את התשתית של גוגל לטובה יותר בכל הקשור להבנה סמנטית של הרשת. בדומה לעדכון קפאין, עדכון תשתיתי שעזר לגוגל לסרוק ולאנדקס את הרשת מהר יותר, עדכון זה מתמקד בסמנטיות של הרשת וביכולת של גוגל כמנוע חיפוש להבין לעומק הקשרים בין שאילתות חיפוש שונות ולהבין טוב יותר את כוונת הגולש.
כידוע לכולם, מספר הביטויים המחופשים (זנב ארוך) ממשיך לגדול משנה לשנה (מה שנותן לכולנו הזדמנויות חדשות לקידום בגוגל). בשנה האחרונה, בעקבות כניסת החיפוש הקולי, נוצר מצב בו הגולשים ממש מדברים אל מנוע החיפוש וכמות השאילתות המחופשות ממשיך לגדול למשפטים שלמים המחופשים על ידי הגולשים.
לצד הגדלת גרף המידע של גוגל, שכבר כיום נותן מידע מפורט לערכים רבים בשפות שונות, המשיכה גוגל להגדיל את הסמנטיות והיכולת שלה להבין מה הגולש באמת מעוניין לקבל בכל חיפוש בגוגל. כל זאת מתחבר גם באופן ישיר להשפעה של מדדים חברתיים על תוצאות החיפוש.
לעוד מידע על Google hummingbird מוזמנים לקרוא סקירה של זהר עמיהוד
הציפור זה רק סיפור כיסוי לרעידת האדמה האמיתית – 100% not provided
מאז אוקטובר 2011 מקדמי אתרים עצבניים על גוגל. אחד הדברים הטובים שתמיד נזקפו לזכות השיווק באינטרנט והקידום בגוגל, הוא כמובן היכולת למדוד את השיווק – זה בדיוק היתרון התחרותי שיש לקידום ופרסום באינטרנט לעומת פרסום בעיתון למשל.
גוגל אנליטיקס הוא כלי נהדר של גוגל, שמאפשר לנו למדוד ולנתח את הגולשים שמגיעים לאתר שלנו. אחד השימושים הנפוצים ביותר של הכלי, היה ביכולת לנתח מאילו מילות מפתח מגיעים גולשים לאתר ואילו מילות מפתח מניבות יותר המרות (גולשים משלמים שהופכים ללקוחות). למעשה מדובר במידע חשוב מאין כמוהו בעולם ה- SEO, שכן מידע זה עשוי לחסוך כסף רב בהתמקדות בביטויים המניבים והממירים במקום ירייה באוטומט בתקווה לפגוע בסופו של דבר.
באופן עקבי גוגל לוקחת מבעלי האתרים מידע חשוב בשנים האחרונות, כשלאט לאט החלו גוגל להציג במקום מילות המפתח דרכן נכנסים גולשים לאתר – Not provided. זה התחיל עם אחוז קטן מהביטויים ועכשיו גוגל מצהירים שבקרוב יהיה מדובר ב- 100% not provided – ובמילים אחרות, תגידו שלום סופית ליכולת שלכם לנתח דרך אילו מילות מפתח מגיעים גולשים לאתר שלכם.
וכאן למעשה טמונה הסכנה האמיתית ל- SEO, שגם ראנד פישקין מ-MOZ מתריע עליה.
שימו לב לציטוט של גוגל:
"We added SSL encryption for our signed-in search users in 2011, as well as searches from the Chrome omnibox earlier this year. We’re now working to bring this extra protection to more users who are not signed in."
"התירוץ" של גוגל הוא כמובן שמירה על פרטיות הגולשים. זה התחיל רק עם גולשים שהיו מחוברים בעת שחיפשו בגוגל וכעת זה הולך להתפשט בהרחבה גם ליתר המשתמשים.
אל תדאגו , דרך PPC תמיד תוכלו לדעת מאיפה הגולשים מגיעים..
וזה מה שמוביל אותי לרשום את הסיבה האמיתית שגוגל עושים את כל המהלך שחור על גבי לבן – כסף!!! שוב אחזור ואזכיר לכם שגוגל היא חברה ציבורית וממש, אבל ממש לא מעניינים אותה מקדמי אתרים. אם אתם רוצים להמשיך לקבל מידע אילו מילות מפתח מייצרים את העבודה עבורכם, תמיד תוכלו להשקיע בקמפיין PPC בגוגל אדוורדס ושם כל המידע יהיה גלוי.
ועכשיו בואו נחשוב ביחד מה עלול לקרות לאט לאט לתעשיית ה- SEO:
אף אחד לא מזלזל בכוחו של הקידום האורגני ביצירת טראפיק רב לאתר, שיביא בסופו של דבר גם להגדלת המכירות ומספר הלקוחות. אך מה יקרה עכשיו כשנטרפו הקלפים ואין יכולת מדידה מדויקת מה מביא את העבודה.
אז נכון שעסקים גדולים תמיד ישקיעו את הכסף ב- SEO כחלק מתמהיל ותקציב השיווק הכללי שלהם. אך מה יעשה אותו בעל עסק קטן בעל תקציב מוגבל?
האם יהיה שווה לו להשקיע את כל התקציב שלו באפיק שמביא לו טראפיק ברור ומדויק אותו הוא יכול למדוד ותוך זמן קצר – או שמא יבחר בקידום אורגני לטווח ארוך שיכול לתת לו מידע חלקי מה עובד טוב יותר ומה פחות…?
ההנחה היא שיותר ויותר עסקים קטנים יפנו לקמפיין פרסום ממומן בגוגל (או שזו לפחות השאיפה של גוגל..).
זה לא אומר ש- SEO מת (כמו שאחת לחצי שנה טוען מאמר כלשהו שעולה ברשת), זה אומר שכמו תמיד, הוא ממשיך להיות קשה יותר.
מבחינת עבודת קידום, כולנו עדיין נצטרך להשקיע בעבודת אופטימיזציה נכונה באתר ולא להפסיק ליצור תוכן איכותי שיזכה בשאיפה גם לסיגנלים חברתיים ואולי אף "ירוויח" קישור פה ושם.
אבל כל עוד יכולת המדידה נלקחת מאיתנו, זה יכול מצד אחד להניע אנשים לחפש אפיקי שיווק מדידים יותר ואולי אף לחפש כלים תחליפיים לגוגל אנליטיקס!!
עדיין נוכל להשתמש באנליטיקס בשביל לזהות את דפי הנחיתה המובילים באתר שלנו ולנסות לשפר אותם באופן תמידי אך כמובן שזה לא אותו דבר כמו היכולת לנתח איזה ביטוי גרם ליותר המרות.
מי שמשווק בחו"ל יישען הרבה יותר על המידע המופק מבינג ויאהו, ואנחנו בישראל נמשיך לחפש הזדמנויות…
זה בהחלט אומר שחלק מהתקציבים שהופנו בעבר ל- SEO, יופנו כעת לאפיקים נוספים ובדגש על ממומן, קידום לוקאלי, שיווק ברשתות חברתיות ועוד.
העצה שלי, כל תקציב קידום בגוגל צריך להתחלק כעת חלק לקידום אורגני (עבודת אופטימיזציה ויצירת תוכן באופן שוטף) וחלק לפרסום ממומן בגוגל.
היכולת לסנכרן ולמדוד את שני הקמפיינים במקביל תעניק תובנות טובות יותר מקידום אורגני בלבד.
מוזמנים לצפות בסרטון של ראנד פישקין עם פתרונות מוצעים בלינק הבא