אחת השאלות שחוזרות דרך קבע בפורומים וקבוצות פייסבוק הוא האם כדאי להקים בלוג על גבי האתר שלנו או מחוצה לו? ואם כבר מקימים בלוג מחוץ לאתר – האם כדאי לעשות זאת על גבי פלטפורמת בלוגים של אתר כלשהו?
במאמר זה אסקור את היתרונות והחסרונות לכל שיטה ואציג את דעתי בנושא.
מה ההבדל בכלל בין בלוג לאתר?
האמת שבימינו כבר אין כמעט הבדל. אך אם בכל זאת נעמוד על ההבדלים הבסיסיים בין הפלטפורמה שנקראת בלוג לבין אתר – הרי שבלוג נחשב לפלטפורמה הרבה יותר אישית, כזו שמנוהלת לרוב על ידי כותב אחד עד מספר כותבים ולרוב יתעדכן במאמרי דעה נוקבים בתחום ספציפי. בבלוג המטרה העיקרית תהיה בניית קהילת גולשים ועוקבים סביב הבלוג – כזו שחוזרת באופן קבוע לצרוך תכנים דרכו ואף רשומה לניוזלטר המעדכן באופן קבוע על כל פוסט חדש שעולה בבלוג.
אתר לעומת זאת, נחשב למקום יותר רשמי, יותר ייצוגי ולרוב יהיה "כרטיס הביקור" של עסק כלשהו. אתרים בדרך כלל ישלבו דפי שירותים ומוצרים וינסו לעודד רכישה שלהם דרך האתר. באתרים גם קיימות אפשרויות רבות לשיווק ומעקב אחרי הגולשים באתר, לצד היכולת להטמיע קודי מעקב בדפים השונים להמשך שיווק עתידי לגולשי האתר.
להקים בלוג באתר – סאב דומיין או תיקייה?
אם החלטנו להקים בלוג באתר – לרוב נתלבט האם למקם אותו על גבי סאב דומיין – למשל: blog.example.co.il או למקם אותו על גבי תיקייה – למשל: example.co.il/blog
מה ההבדלים ומה השיקולים?
ההבדל העיקרי בין מיקום בלוג על גבי תיקייה לבין מיקומה על גבי סאב דומיין זה הרלוונטיות והקשר של הבלוג לאתר. להלן ההבדלים העיקריים בין סאב דומיין לתיקייה:
להקים בלוג מחוץ לאתר – בדומיין עצמאי או ברשת בלוגים?
היה והחלטתם להקים את הבלוג שלכם מחוץ לאתר. כנראה שהשיקול שלכם הוא הרצון ליצור בלוג עצמאי שלא מקושר ומשויך לאתר החברה הראשי שלכם ואולי אתם רוצים ליהנות מכוח הקישורים שמפנה בלוג על גבי דומיין חיצוני לאתר.
כאן ההמלצה שלי היא חד-משמעית וברורה: אם אתם רוצים לפתוח בלוג חיצוני לאתר שלכם – אני ממליץ על בלוג על גבי דומיין עצמאי.
למה להקים בלוג על גבי דומיין עצמאי משלכם?
אני אתן לכם דוגמה טובה לגבי צורת הפעילות שאני עובד עם בלוגים ובהמשך אסקור למה זה פחות טוב כשמתארחים ברשת בלוגים.
אצלי למשל יש אסטרטגיה ברורה:
יש לי אתר תדמיתי לכל עסק. למשל לחברת התוכן שלי יש אתר:
https://www.ad-media.co.il. זהו האתר הרשמי וגם בו יש בלוג פנימי שלמעשה מציג את מאמרי האתר (לא בתיקייה ולא בסאב דומיין) – אלא כחלק רגיל מדפי האתר.
לצד האתר יש לי גם בלוג כתיבת תוכן – בלוג אובייקטיבי בו אינני טורח לשווק אלא ללמד ולתת ערך בתחום של כתיבת תוכן לאתרים.
במקרה הזה, הבלוג יושב על דומיין פרטי חיצוני, ממותג באופן עצמאי ומפנה תנועה וקישורים באופן שוטף לאתר החברה שלי. לצד העובדה שהבלוג הזה מקודם בעצמו ומניב לי לא מעט לידים, הוא גם עוזר מאוד בקידום האתר הראשי שלי.
ומה קורה ברשתות בלוגים?
רשת בלוגים היא למעשה פלטפורמה חינמית שמאפשרת לכל אחד להתארח ולהקים במסגרתה בלוג. מדובר בפיתרון נוח וקל יותר לאנשים שמתקשים בהתמודדות עם בניית אתר. לרוב מדובר במערכות מאוד ידידותיות.
רשתות הבלוגים הפופולאריות בארץ הן: תפוז, ישראבלוגר, קפה דהמרקר. יש גם רשתות בלוגים שייעודיות לקהל ספציפי כמו למשל: סלונה או onlife שבעיקר מושכים קהל נשי.
בחו"ל גם לא חסרות פלטפורמות ייעודיות להקמת בלוגים, המוכרת ביום כיום: Tumblr.
אך עם כל הקלות שבעניין, מסתתרים כאן גם לא מעט חסרונות.
ניקח לדוגמה את רשת הבלוגים של סלונה:
על מנת להמחיש לכם למה לדעתי זו טעות קריטית להתארח ברשת בלוגים, אני אקח כדוגמה את רשת הבלוגים המוכרת Saloona.
ראשית אציין שאין לי משהו אישי נגד סלונה ומדובר באתר מעולה עם גולשים רבים. יש לי בעיה עם הגישה של הקמת בלוג באתרים כמו סלונה.
הערת עדכון שנת 2021:
בזמנו כשכתבתי את המאמר, קיבלתי ביקורות שאני "נכנס" בסלונה. לא הייתה כוונה כזו, כוונתי הייתה רק להראות את הסכנות שיש ביצירת בלוג שמתארח אצל מישהו אחר.
ואכן, בשנת 2020 בישרה סלונה שהיא תסגור את האתר עם כל התכנים שלו.
אתרים כמו סלונה למעשה חיים על התוכן של אחרים, על תוכן גולשים. ככל שיותר גולשים יקימו בלוגים באמתחתם כך לסלונה יהיה יותר נפח גולשים, יותר תוכן ומכאן גם פוטנציאל כלכלי גדול יותר.
אין דרך טובה יותר להמחיש לכם למה לא כדאי לכם להקים בלוג בסלונה – מאשר לקרוא את התקנון שלהם:
האזהרה הראשונה שצריכה להדליק לנו אור אדום –
הבלוג שלכם לא נועד להיות אמצעי פרסום. למעשה סלונה אוסרת עליכם לפרסם את עצמכם באופן ישיר בבלוג שלכם –
כלומר, זה נחמד שאתם משקיעים את כל זמנכם על בלוג, אך אל תחשבו למנף אותו למטרות מסחריות אישיות שלכם. אם מישהו יעשה כסף על חשבון הבלוג שלכם זה כנראה סלונה.
האזהרה השנייה שצריכה להדליק לנו אור אדום:
סלונה רשאית להסיר לנו תכנים ואף את הבלוג כולו בלי לשאול אותנו.
כמו כן במידה והבלוג שלכם "מעמיס" יותר מדי על השרת של סלונה – גם אז היא רשאית להפעיל עליהם סנקציות.
למעשה אפילו רשום במפורש: "כשאתה עושה שימוש באתר אתה מוותר בזאת על כל טענה בדבר הסתמכות על השירותים שאנו מספקים".
בתקנון של סלונה רשום באופן ברור – סלונה רשאית להסיר תכנים ספציפיים ואף את הבלוג כולו על פי שיקול דעתה הבלעדי. היא לא חייבת לעדכן אתכם, היא יכולה להחליט ביום בהיר שהיא חוסמת את הגישה שלכם לבלוג אם למשל עדכנתם פרטים לא נכונים על עצמכם או בבלוג שלכם או אם סתם רציתם לקחת חופש מהבלוג ולא עדכנתם אותו חצי שנה.
אין לכם גם שום סמכות להתלונן במידה ומחליטים לסגור לכם את הבלוג.
כך "מפעל חיים" קטן שהשקעתם בו לא מעט זמן יכול להיסגר לכם בלי הודעה מוקדמת ואתם עשויים למצוא את עצמכם ללא כל הגנה.
מזכיר למישהו את אבי לן וסטטוסים מצייצים?
האזהרה השלישית שצריכה להדליק לנו אור אדום:
מסתבר שהאח הגדול זה לא רק גוגל, פייסבוק ואפילו לא יורם זק…
האח הגדול זה גם רשת הבלוגים שהחלטתם להעניק לה חדירה לגיטימית לפרטיות שלכם, לנהל מעקב צמוד אחר הבלוג שלכם, אחר התכנים שלכם וכמובן אחרי הפרטים האישיים שלכם – בהם יוכלו להשתמש כדי לספק מידע למפרסמים שונים תמורת תשלום.
אז נכון, אמנם האפשרות להתארח ברשת בלוגים מקנה לנו גישה להמון גולשים שגם כך נמצאים באתר ואולי החשיפה אלינו עשויה לגדול בשל כך. אך עדיין מדובר במספרים זעומים, קל וחומר אם מדובר ברשת בלוגים פופולארית עם בלוגים רבים. עדיין מבחינת עלות תועלת – נראה שהתשובה ברורה.
אז מה אתם חושבים, שווה לכם להקים בלוג ברשת בלוגים חיצונית ולתת את כל השליטה בתוכן שלכם למישהו אחר או ששווה להשקיע קצת ולהקים בלוג חיצוני שיהיה ממותג על שמכם ולכם תהיה האחריות והשליטה הבלעדית עליו?